dokkeren.nl La Flèche Wallonne

De Waalse Pijl (Frans: La Flèche Wallonne) is een Belgische wielerklassieker, die sedert 1936 in Wallonië verreden wordt. Sinds 1998 is er ook een koers voor vrouwen. In de jaren 50 en 60 vormde de wedstrijd samen met Luik-Bastenaken-Luik het Ardens wielerweekend, waarover ook een gezamenlijk klassement werd opgemaakt. Tegenwoordig zitten er een aantal dagen tussen de wedstrijden in en wordt een dergelijk klassement nog slechts officieus opgemaakt.

De wedstrijd maakte deel uit van de Challenge Desgrange-Colombo en de Super Prestige Pernod. Vanaf 2005 was de Waalse Pijl drie jaar onderdeel van de UCI ProTour en vanaf 2008 van de Historische kalender. Vanaf 2011 behoort hij tot de UCI World Tour. Tegenwoordig is de organisatie van de wedstrijd in handen van de Amaury Sport Organisation (ASO), die ook de Ronde van Frankrijk organiseert.

De wedstrijd kende in de loop der jaren verschillende start- en finishplaatsen. Sedert 1983 is Hoei de vaste finishplaats, alwaar de beruchte Muur van Hoei als scherprechter fungeert, omdat de aankomst boven op deze steile helling gesitueerd is.

De laatste La Flèche Wallonne vond plaats op 17-04-2024.

Uitslagen