dokkeren.nl De Brabantse Pijl - La Flèche Brabançonne

De Brabantse Pijl is een Belgische wielerwedstrijd die sinds 1961 wordt georganiseerd. Het is een eendaagse wedstrijd die jaarlijks in april wordt gehouden en behoort tot de zogenaamde Vlaamse Wielerweek, een reeks van wielerwedstrijden die in Vlaanderen worden verreden.

De wedstrijd begint meestal in Leuven en eindigt in Overijse, een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. Het parcours van de Brabantse Pijl is heuvelachtig en wordt vaak gezien als een voorbereiding op de Ardense klassiekers, die later in het wielerseizoen worden verreden.

Het parcours van de Brabantse Pijl is ongeveer 200 kilometer lang en bevat in totaal 26 hellingen. De bekendste helling is de Alsemberg, een klim van ongeveer 1,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9%. Andere belangrijke hellingen zijn onder meer de Schavei, de Hagaard en de Moskestraat.

De deelnemende teams zijn meestal van WorldTeam- en ProTeam-niveau, met elk acht renners in de race. De Brabantse Pijl heeft in het verleden enkele van de beste klassiekerrenners ter wereld aangetrokken, zoals Philippe Gilbert, Peter Sagan en Mathieu van der Poel.

Een van de kenmerken van de Brabantse Pijl is de selectieve aard van het parcours. De heuvelachtige omgeving biedt veel uitdagingen voor de renners, waardoor de wedstrijd vaak wordt beslist door een kleine groep vluchters of een solo-aanval. De aankomst van de wedstrijd bevindt zich meestal in de Dorpsstraat in Overijse, waar een spannende finale plaatsvindt voor de toeschouwers.

In 2021 werd de Brabantse Pijl gewonnen door de Nederlandse wielrenner Tom Pidcock, die daarmee zijn eerste grote overwinning op de weg behaalde. Hij versloeg de Belgische renners Wout van Aert en Matteo Trentin in een sprint-a-deux in de finale.

Naast de mannenwedstrijd wordt er sinds 2007 ook een vrouwenwedstrijd georganiseerd, die in de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. De vrouwenwedstrijd heeft een kortere afstand dan de mannenwedstrijd, maar volgt hetzelfde parcours.

De laatste De Brabantse Pijl - La Flèche Brabançonne vond plaats op 10-04-2024.

Uitslagen