dokkeren.nl Tour de France 2021: Favorieten voor het Geel

Datum: 22-06-2021

Tour de France 2021 Tadej Pogačar Primož Roglič Julian Alaphilippe Richard Carapaz Geraint Thomas Wilco Kelderman David Gaudu Jack Haig Miguel Ángel López

De 108ste editie van de Ronde van Frankrijk gaat van start op 26 juni en duurt tot en met 18 juli 2021 met de finish op de Champs-Élysées in Parijs. Voor de Tour de France van 2021 zijn er 2 favorieten die er op voorhand bovenuit steken en dat zijn natuurlijk Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) en Primož Roglič (Team Jumbo-Visma). Zij moeten het eigenlijk opnemen tegen het viertal van INEOS Grenadiers.

dokkeren.nl
<

De start is een week vervroegd ten opzichte van de normale periode waarin de Tour plaatsvindt waardoor de renners die in de Ronde van Frankrijk rijden ook de Olympische wegrit in Tokio kunnen rijden. De start van de Ronde van Frankrijk was aanvankelijk gepland in Kopenhagen, Denemarken. Het zou voor Kopenhagen de eerste keer zijn dat het als startplaats van de Ronde van Frankrijk zou fungeren en het zou tevens de noordelijkste plaats zijn waar de Ronde ooit is gestart.

Vanwege het verplaatste Europees kampioenschap voetbal dat nu eveneens in 2021 in Kopenhagen zal plaatsvinden, werd besloten om de Grand Départ in Denemarken te verschuiven naar 2022. De organisatie vond met Brest een nieuwe plaats die de start van de Ronde van Frankrijk wilde organiseren. De eerste vier etappes vinden dan ook plaats rondom Brest (Bretagne). Opvallend in deze Tour is het relatief grote aantal tijdritkilometers, de vele Pyreneeënritten en de dubbele bestijging van de Ventoux in rit 11. Daarnaast hebben de eerste twee etappes een punchy finale. De pure sprinters en tijdrijders strijden dit jaar dus niet om het eerste Geel!.

Dokkeren heeft een top-3 van kanshebbers op de eindoverwinning samengesteld. Eerlijk is eerlijk, heel erg verassend is deze niet. Wie er gaan strijden om het Geel in Parijs lijkt vooraf wel heel duidelijk te zijn. De spanning zit vooral in wie er top-5 rijdt en wie niet.

De top-3

Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates)

De 22-jarige Sloveen won vorig jaar de Tour de France en is ook dit jaar Favoriet. Ook dit jaar liet Pogačar al zien dat hij echt tot de absolute top van de klassementsrenners behoort met de eindoverwinning in Tirreno-Adriatico en de UAE Tour.

Primož Roglič (Team Jumbo-Visma)

Roglič  werd vorig jaar op de een na laatste dag van de Tour de France verslagen door Tadej Pogačar nadat hij lange tijd op weg leek naar de eindoverwinning. Dat ze het dit jaar bij  Team Jumbo-Visma iets anders moeten en gaan aanpakken lijkt wel duidelijk te zijn. Wat ook duidelijk is, Primož Roglič is een top favoriet. Met zijn overwinning in Itzulia Basque Country heeft hij al laten zien dat het met zijn vorm wel goed zit. Parijs-Nice leek hij dit jaar ook op zijn naam te schreven, een valpartij in de laatste etappe gooide roet in het eten.

Richard Carapaz (INEOS Grenadiers)

De 28-jarige Richard Carapaz won in 2019 toch enigszins verrassend de Giro d'Italia, maar is sindsdien een erkent ronderenner. Carapaz  heeft zijn zinnen gezet op deze Tour, maar heeft binnen zijn ploeg geduchte concurrentie om het absolute kopmanschap.

Richie Porte onlangs het Critérium du Dauphiné, maar gaf direct aan dat dit voor hem voelde als een overwinning van de Tour. Porte werd vorig jaar bovendien derde in de Tour en lijkt daarmee aanspraak te kunnen maken op het kopmanschap. Tao Geoghegan Hart won in 2020 de Giro maar lijkt op dit moment toch de mindere van zijn plopeggenoten te zijn.

Geraint Thomas won dit jaar de Tour de Romandie en werd derde in de Critérium du Dauphiné en Volta Ciclista a Catalunya. Dat zou in bijna iedere ploeg voldoende zijn om het kopmanschap op te eisen. Daarnaast weet Thomas wat het is om de Tour te winnen (2018). Dokkeren.nl gaat er dan ook van uit dat het gedeelde kopmanschap van INEOS Grenadiers in eerste instantie gaat naar Carapaz en Thomas waarbij Carapaz het voordeel krijgt.

De outsiders

Naast de al genoemde ploeggenoten van Richard Carapaz komt het gevaar voor de top-3 vooral van Miguel Ángel López (Movistar Team) en David Gaudu (Groupama - FDJ). López is nieuw bij het Movistar Team en daar zijn Alejandro Valverde, Enric Mas en Carlos Verona niet al te blij mee. Met de vorm van López  lijkt het wel goed te zitten (hij won onlangs de Mont Ventoux Dénivelé Challenge), maar of zijn ploeggenoten voor hem willen rijden is dus maar de vraag. Aangezien het Movistar Team opnieuw zal proberen het ploegenklassement te winnen en Valverde en Mas sowieso niet graag voor een ander rijden lijkt López bij voorbaat al kansloos op de eindoverwinning.

David Gaudu (Groupama - FDJ) wordt gewoon (of is al) de nieuwe Pinot of Bardet van Franrijk. Een prima ronderenner met een matige tijdrit. Als het mee zit dan kan Gaudu een keer op het podium komen, maar hij heeft niet het niveau van Tadej Pogačar of een Primož Roglič.

Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe) is dan Neerlands hoop in deze Tour. En dan hebben we het wel over het klassement. Een top-5 zou voor Kelderman mogelijk moeten zijn gezien het aantal tijdrit kilometers, maar dan moet hij wel afrekenen met o.a. Guillaume Martin (Cofidis, Solutions Crédits), Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Jack Haig (Bahrain - Victorious), Ion Izagirre (Astana - Premier Tech), Ion Izagirre (Astana - Premier Tech) en de nog immer naar een in de Tour goed resultaat op zoek  zijnde Jakob Fuglsang (Astana - Premier Tech).

En dan hebben we nog die dekselse Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick Step). De kans dat hij in de eerste week het Geel gaat pakken is groot. Dat hij van plan is de Tour uit te rijden is zeker (hij gaat niet naar de Olympische Spelen). De grote vraag is dan ook: Krijgen we weer zo'n Tour als in 2019?

Favorieten Tour de France 2021
 
***** Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates)
Primož Roglič (Team Jumbo-Visma)
**** Richard Carapaz (INEOS Grenadiers)
Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)
*** Richie Porte (INEOS Grenadiers)
Jack Haig (Bahrain - Victorious)
Miguel Ángel López (Movistar Team)
Alexey Lutsenko (Astana - Premier Tech)
** Ion Izagirre (Astana - Premier Tech)
Jakob Fuglsang (Astana - Premier Tech)
Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe)
David Gaudu (Groupama - FDJ)
Enric Mas (Movistar Team)
* Pello Bilbao (Bahrain - Victorious)
Guillaume Martin (Cofidis, Solutions Crédits)
Tao Geoghegan Hart  (INEOS Grenadiers)
Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick Step)
Michael Woods (Israel Start-Up Nation)