De Tour de France rijd dit jaar tegen de klok in van de Provence naar de Cevennen en Pyreneeën om vervolgens langs de Atlantische kust noordwaarts te trekken. In de Vendee gaat het westwaarts over het Centraal Massief voor een grote finale in de Alpen, Jura én een tijdrit op La Planche des Belles Filles. Een zeer lastig parcours, maar wel een voor de klimmers. Dat wil zeggen, meer geschikt voor renners die makkelijk klimmen.
Ook in de editie van 2019 stond er een zwaar slot op het programma dat helaas eindigde in een grote telleurstelling daar de rit(19) naar Tignes vanwege apocalyptische weersomstandigheden in de afdaling van de Col de l’Iseran de organisatie dwong (zij konden niet anders) de rit te neutraliseren. Vervolgens werd ook de rit(20) naar Val Thorens flink ingekort tot slechts 59 km. Op deze uitkomst had niemand gerekend, voorspellen blijft lastig.
Met het wegvallen van Froome en Thomas en Kruijswijk wordt het speelveld van deze Tour al een stuk overzichtelijker. Naar de ernst van de blessures en de impact op de Tour van Bernal, Roglič, Buchmann, Pinot en Quintana blijft het nog even gissen. Niet te min heeft dokkeren.nl een top 3 samengesteld. Na de top 3 volgen de overige uitdagers voor het geel in Parijs
Top 3 (?)
Egan Bernal (INEOS Grenadiers)
De eerste naam die Team INEOS op het formulier schreef voor de 'Tour de France-selectie 2020' was Egan Bernal. Bernal won in 2019 de Tour de France en was waarschijnlijk in 2018 ook de sterkste renner in koers. Vanwege de COVID-19-pandemie blijft hij verplicht tot juli in zijn geboorteland Colombia. Dat hoeft zeker geen nadeel te zijn daar trainen op hoogte zeer goed mogelijk is Colombia. Zelf ziet hij het als een hoogte stage van 6 maanden. Van enige concurrentie voor het kopmanschap van Team INEOS is volgens Egan Bernal geen sprake. Hoewel hij niet de Grand Tour-ervaring heeft van Chris Froome of Geraint Thomas, is het moeilijk voor te stellen dat Dave Brailsford Bernal dit jaar niet als de onbetwiste leider van Team INEOS aanwijst.
Aanvulling: Nu Dave Brailsford zijn plannen openbaar heeft gemaakt is alleen de rug van Bernal nog iets om je zorgen over te maken. Dokkeren.nl verwacht echter dat Bernal topfit aan de start zal verschijnen.
Primož Roglič (Team Jumbo-Visma)
Met zijn teamgenoot Tom Dumoulin gaat Primož Roglič op jacht naar de eindoverwinning van de Tour de France. Van deze drie lijkt Primož Roglič dit jaar over de beste papieren te beschikken. De winnaar van de Vuelta a España van vorig jaar is een uitstekende tijdrijder en wordt er bergop zelden af gereden. Daarnaast zijn de Sloveens heuvels een stukje hoger dan bijvoorbeeld de Lemelerberg hetgeen het trainen voor de Tour (over een langere periode) een stuk eenvoudiger maakte dan dat dit voor zijn Hollandse collega's het geval was.
Aanvulling 1: Als Roglič de eerste week goed door komt, dan is hij zeker achter Bernal de man voor het Geel in Parijs. Het is dus afwachten of Roglič goed hersteld van zijn valpartij in de Dauphiné. Als Nederlandse wielerfan hoop dokkeren.nl natuurijk dat Roglič goed hersteld om Tom bij te staan in zijn zege tocht, maar dit terzijde.
Aanvulling 2: Gezien het recente nieuws dat doorsijpelt ziet dokkeren.nl niet meer als een top-kandidaat voor het geel.
Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe)
De afgelopen jaren stonden de schijnwerpers bij BORA - hansgrohe vooral op Peter Sagan. In de schaduw van deze mega-ster in het wielrennen ontwikkelde zich een fantastische ploeg met sprinters (o.a. Pascal Ackermann) en klassementsrenners. Zo won Maximilian Schachmann afgelopen voorjaar Paris - Nice. Voor Schachmann lijkt 3 weken koersen te lang en zijn de er deze nazomer in de Tour de France veel te veel hoge bergen. Voor Emanuel Buchmann kunnen er echter geen hoge bergen genoeg zijn. Buchmann werd vorig jaar al vierde in de Tour de France en dat gaat dit jaar een vervolg krijgen.
Aanvulling: Ook Buchmann kampt met blessures. Het wordt dus afwachten of hij de strijd met de andere klassementsrenners kan aangaan.
De Uitdagers
De uitdagers rijden volgens dokkeren.nl voor een top-5 dan wel een top-10 notering in het algemeen eindklassement. Er staan ook toppers tussen zoals Dumoulin en Froome die het podium kunnen halen (of zelfs de winst), maar ook renners waarvan men maar moet afwachten wat het wordt. Het zijn echter allemaal klassebakken die niet zullen misstaan in je Tourpoule / Tourspel team.
Nairo Quintana (Team Arkéa Samsic)
Nairo Quintana die in het geel Avenue des Champs-Élysées op rijdt, het zou dit jaar zo maar eens kunnen gebeuren. De bevrijding van het keurslijf bij Team Moviestar en de nogal veel eisende en dominante Valverde zouden wel eens de sleutels tot succes in de Tour de France voor Quintana kunnen zijn. Team Arkéa Samsic is bij lange na niet het sterkste team dat deelneemt aan deze Tour de France, maar is dat echt van belang bij de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles op de dag voor de aankomst in Parijs? Bovendien, ook Nairo Quintana heeft een verplichte hoogte stage van 6 maanden achter de rug. In het Critérium du Dauphiné werd echter wel duidelijk dat de knie van Quintana nog problemen geeft en Barguil in goede vorm lijkt te verkeren. Team Arkéa Samsic is en blijft natuurlijk wel een Frans team.
Tom Dumoulin (Team Jumbo-Visma)
Tom Dumoulin stapt dit jaar in het grote onbekende. Natuurlijk weet hij hoe het is om een grote ronde te winnen, al is dat al weer 3 jaar terug. Het gedeelde kopmanschap is nieuw en dat pakt niet altijd goed uit voor een renner. Daar waar Robert Gesink een aantal jaar geleden aangaf blij te zijn met het feit dat de druk van zijn schouders was toen hij niet meer als de kopman naar voren werd geschoven gaf Tom Dumoulin de afgelopen periode dezelfde soort geluiden af. Gesink is inmiddels al een paar jaar een super-knecht van Team Jumbo-Visma, Dumoulin wordt mogelijk deze nazomer de superknecht van Primož Roglič. Een goede trainingsstage in het het Critérium du Dauphiné geeft de Nederlandse wielerfan echter hoop, dat zag er namelijk goed uit. Steven Kruijswijk staat nog een treetje lager.
Chris Froome (INEOS Grenadiers)
Volgens de insiders van Team Ineos is de viervoudig winnaar van de Tour de France na zijn valpartij in de Dauphiné van 2019 terug op zijn oude niveau (en misschien zelfs wel beter). Hoewel hij sinds valpartij nog niet gestreden heeft tijdens een koers strijd hij in de aanloop naar de Tour de France wel vol op om het kopmanschap met Egan Bernal. Het podium lijkt zeker mogelijk voor de 35-jarige Britse Keniaan, maar het rood in de Vuelta a España is waarschijnlijker.
Thibaut Pinot (Groupama - FDJ)
De hoop van Frankrijk dit jaar. En nee, dat is niet Julian Alaphilippe. Alaphilippe gaat ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen in deze Tour, het klassement is echter een ander verhaal. Ook Pinot zal waarschijnlijk niet opgaan voor de eindzege, maar het podium is zeker haalbaar. Tot nu bleek het echter vaak zo te zijn dat drie weken koer net iets te veel van het goede was voor het lichaam van de 30-jarige Fransman. Wellicht is het dit jaar anders.
Aanvulling: Ook dit jaar lijken er problemen te zijn met de fysieke gesteldheid van Pinot hetgeen hem een onzekerheidje maakt voor wat betreft het Geel.
Richard Carapaz (INEOS Grenadiers)
De 27-jarige Richard Carapaz won vorig jaar toch enigszins verrassend de Giro d'Italia. In 2018 werd hij 18e in de Vuelta en knap 4e in de Giro. Hij kwam dus niet helemaal uit het niets. Het was de bedoeling om dit jaar zijn titel in Italië te verdedigen, Brailsford besliste echter op het laatste moment (althans, voor de buitenwereld) anders. En dus maakt Carapaz dit jaar zijn debuut in de Tour de France. Een Outsider voor het Geel is hij zeker, maar de belangen bij INEOS Grenadiers liggen dit jaar duidelijk bij het Geel voor Egan Bernal. Vorig jaar lagen de belangen voor het roze bij zijn toenmalige ploeggenoot Mikel Landa. We weten inmiddels allemaal wie uiteindelijk de Giro won.
Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates)
Tadej Pogačar hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis en toch ook weer wel. Het Sloveense super talent heeft aangegeven dit jaar voor etappeoverwinningen te gaan. Echter, wel met een grote maar. Als de wind goed staat, de scherpe steentjes net naast zijn tubeless bandjes blijven en de vlaggenisten op de trottoirs met obstakels hun werk goed doen, dan kan het wel eens anders lopen. UAE-Team Emirates komt waarschijnlijk met een ijzersterk team aan de start en dat kan helpen om de droom van Tadej Pogačar deze nazomer waar te maken. Welke dat is.... dat gaan we zien.
Mikel Landa (Bahrain - McLaren)
dokkeren.nl heeft een zwak voor Mikel Landa. Gezien zijn kwaliteiten had hij al lang een grote ronde kunnen winnen. Er is echter altijd wel iets met Landa. De ene keer is het zijn ploeg, zijn teamgenoten, een zwakke dag, zijn opstandigheid of gewoon de aanwezigheid van een andere ronde renner in topvorm. Niet te min een renner om met een schuin oog in de gaten te houden. Grote kans dat hij echter samen met Dylan Teuns en Wout Poels in de aanval gaat en het klassement laat voor wat het is.
Aanvulling: Wout Poels is misschien bij nader inzien toch een beter alternatief.
Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick Step)
Of Alaphilippe überhaupt met zijn talenten ooit de Tour de France kan winnen is maar de vraag. Vorig jaar leek hij dichtbij succes te zijn, maar in werkelijkheid was hij mijlen ver verwijdert van de winst. Het lijkt er op dat hij ook dit jaar in een zelfde soort flow als vorig jaar wil komen. Het parcours is er in de eerste dagen van de Tour uitermate geschikt voor. Echter, er zijn dit jaar ook meer bergen dan heuvels in de Tour en als het echt omhoog gaat dan moet Julian Alaphilippe zijn meerdere erkennen in een aantal andere renners die voor het Geel gaan. Ook de toegezegde ondersteuning van Bob Jungels en Dries Devenyns is volgens dokkeren.nl ruim onvoldoende. Wel hebben de heren gedrieën de Col de la Loze (etappe 17) verkent die haar debuut maakt in de Tour de France en dat doe je niet zo maar. Julian Alaphilippe maakt echter al jaren spektakel in de Tour en daar kijkt dokkeren.nl ook dit jaar weer naar uit. Niet goed genoeg voor het podium en te goed voor de bolletjes trui.
Naast deze toppers doen ook nog Steven KruijswijkWout Poels, Bauke Mollema, Alejandro Valverde, Fabio Aru, Miguel Ángel López, Enric Mas, Rigoberto Urán, Warren Barguil, Romain Bardet, Ilnur Zakarin, Geraint Thomas, Davide Formolo, Adam Yates, Esteban Chaves en het talent Sergio Higuita dit jaar gewoon mee aan de Tour de France. Geen verkeerd lijstje. De Tour de France start dan wel 2 maanden later dit jaar, maar er zijn meer top-renners aanwezig dan ooit.