dokkeren.nl Tour de France 2020 - Favorieten voor de Witte trui

Datum: 25-08-2020

Tour de France 2020 Enric Mas Egan Bernal Tadej Pogačar David Gaudu Sergio Higuita Daniel Martinez Lennard Kämna

Veel jonge renners rijden in dienst van een kopman waardoor er vaak met een schuin oog naar de witte trui gekeken wordt. Voor Egan Bernal was dat vorig jaar niet het geval en die won prompt het Wit (en niet te vergeten en passant ook nog het Geel). Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Adam Yates, Simon Yates en Pierre Latour wonnen in het recente verleden de trui voor de beste jongere. En dat zijn natuurlijk allemaal geen koekenbakkers, de Witte trui is voor klassebakken.

dokkeren.nl
<

Ook dit jaar ligt de Witte trui voor het oprapen, dat wil zeggen, als je naam Egan Bernal is. Of te wel, je moet deze Tour beter zijn dan Bernal en de mogelijkheid bestaat dat niemand dit gaat lukken. De rug van Bernal is dit jaar waarschijnlijk zijn grootste tegenstander. Dokkeren.nl richt zich in dit overzicht dan ook maar op veel belovende jonge klassementsrenners

Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates)

Het Sloveense super talent heeft aangegeven dit jaar voor etappeoverwinningen te gaan. Echter, wel met een grote maar. Als de wind goed staat, de scherpe steentjes net naast zijn tubeless bandjes blijven en de vlaggenisten op de trottoirs met obstakels hun werk goed doen, dan kan het wel eens anders lopen. UAE-Team Emirates komt waarschijnlijk met een ijzersterk team aan de start en dat kan helpen om de droom van Tadej Pogačar deze nazomer waar te maken. Welke dat is.... dat gaan we zien. De Witte, Groene, de Bolletjes of de Gele trui, alles is mogelijk. Voor Tadej Pogačar gaan we deze nazomer maar eens klaar zitten.

David Gaudu (Groupama - FDJ)

De 23-jarige Gaudo moet dit jaar mogelijk kechten voor Thibaut Pinot die nog een ultime poging doet om de Gele trui weer eens naar Frankrijk te halen. Dokkeren.nl hoopt er op dat David Gaudu zich vorig jaar in de Tour de France voldoende bewezen heeft voor het gedeelte kopmanschap bij Groupama - FDJ. Gaudu werd vorig jaar knap tweede in het jongerenklassement en 13e in het algemeen eindklassement. En dat alles ondanks het vele knecht werk dat Gaudu moest opknappen voor zijn kopman. Nu Pinot opnieuw blessure gevoelig lijkt te zijn nemen de kansen op een vrije rol voor Gaudu alleen maar toe. De keuze Pinot of Gaudu in je Toerpoule wordt nog een lastige puzzel.

Daniel Felipe Martínez (EF Pro Cycling)

Daniel Felipe Martínez loopt al wat langer mee dan zijn teamgenoot Sergio Higuita. In de Tour Colombia eindigde hij knap als tweede nipt achter zijn ploeggenoot Higuita, maar voor Bernal. Voor Martínez is dit het jaar van de waarheid. Of hij breekt door of hij eindigt, zoals zo veel klimtalenten, als knecht van een renner zoals Rigoberto Urán. Zijn winst in het eindklassement van het Critérium du Dauphiné werd hem min of meer in de schoot geworpen, gestolen is de overwinning echter niet. Niet te min is drie weken fietsen iets anders dan 5 dagen achter elkaar een berg op rijden (hoe zwaar deze Critérium du Dauphiné ook was). Hoe dan ook, in een ontsnapping zullen we Martínez deze Tou r niet zien.

Lennard Kämna (BORA - hansgrohe)

Lennard Kämna is sinds het het Critérium du Dauphiné binnen de ploeg BORA - hansgrohe in de pikorde gestegen. De talentvolle renner is natuurlijk niet voor niets weggekocht van Sunweb, maar talenten moeten het natuurlijk nog wel laten zien op het hoogste niveau. Vooral in de rit na zijn etappewinst in de Dauphiné maakte hij indruk op dokkeren.nl. Met het herstel vermogen zit het wel snor bij deze 23-jarige Duitser. Aangezien Buchmann niet geheel fit aan de Tour kan beginnen behoort een vrije rol voor Kämna tot de mogelijkheden.

Sergio Higuita (EF Pro Cycling)

De jonge Colombiaan reed vorig jaar een verdienstelijke  Vuelta a España. Higuita won een etappe en werd 14e in het eindklassement. Tadej Pogačar, Miguel Ángel López en James Knox eindigden echter hoger in het jongerenklassement. Sergio Higuita verdient zijn nominatie vooral vanwege de winst in zijn thuiswedstrijd (Tour Colombia) en zijn 3e plaats in Paris - Nice van dit jaar. dokkeren.nl gaat er van uit dat hij dit jaar niet in dienst hoeft te rijden van Rigoberto Urán en/of Daniel Felipe Martínez. Noteer in ieder geval Higuita voor 1 etappe winst als zijn blessures opgelopen in het Critérium du Dauphiné mee blijken te vallen.

Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers)

Dokkeren.nl gaat er net van uit dat Pavel Sivakov echt mee kan gaan doen om de witte trui. Hij heeft zich door met veel lef te rijden in het Critérium du Dauphiné in de ploeg gefietst. Het talent moet nog een minimaal een jaartje wachten op de witte trui.

Enric Mas (Movistar Team)

Enric Mas eindigde vorig jaar slechts als 22e in zijn allereerste Tour de France, maar de Spaanse klimmer hoopt dit jaar op het eindpodium te staan in Parijs. Hopen mag altijd, realistisch is het niet behalve als hij het over het podium voor de Witte trui heeft. Zelfs dat wordt nog een hele opgave al heeft het Movistar Team dit jaar geen echte kopman voor het algemeen klassement. De 26-jarige Marc Soler zal wel een poging doen om het kopmanschap op te eisen, maar ook hij heeft daar geen recht op. Mas moet dokkeren.nl maar eens verassen. Patrick Lefevere (Deceuninck–Quick-Step) liet Mas vrij eenvoudige gaan naar Movistar en die is niet op zijn achterhoofd gevallen. Zijn matige optreden in het Critérium du Dauphiné geven ook al geen reden tot al te veel optimisme.