dokkeren.nl Tour de France 2020 - Favorieten voor de Groene trui

Datum: 25-08-2020

Tour de France 2020 Peter Sagan Jasper Stuyven Elia Viviani Matteo Trentin Sam Bennett Giacomo Nizzolo Sonny Colbrelli

Jean-Paul van Poppel is laatste Nederlander die het puntenklassement won in de Tour de France en dus de groene trui mee naar huis mocht nemen. Dit succes dateert alweer van 1987. De Slovaak Peter Sagan won de trui maar liefst zeven keer (een record) en is ook dit jaar een van de favorieten. Vooraf kozen veel top-sprinters dit jaar voor de Giro d'Italia gezien het parcours van de Tour de France. De corona-pandemie en de daardoor gewijzigde wielerkalender heeft veel top-sprinters toch doen besluiten om dit jaar af te reizen naar Frankrijk.

dokkeren.nl
<

Niet alle top-sprinters reizen af naar Frankrijk. Zo blijven Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates) en Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma) thuis. Bovendien laat Team Jumbo-Visma een kans op het Groen lopen door Neerlands laatste Gele trui drager Mike Teunissen thuis te laten in haar jacht op het Geel in Parijs. Team Jumbo-Visma neemt wel Wout van Aert mee, maar het is maar de vraag of hij zich mag mengen in de strijd om het Groen. Als Van Aert Parijs haalt, dan sprint hij in ieder geval in 1 etappe mee voor de winst.

De top 3

Peter Sagan (BORA - hansgrohe)

De ploeg van Peter Sagan (BORA - hansgrohe) heeft aangegeven dat hij zeker de Giro d'Italia gaat rijden om aldaar te gaan voor het Paars. De grote vraag is dan ook of Sagan in de Tour opnieuw voor de groene trui gaat of enkel voor het dag-succes. Gezien het krappe programma in 2020 lijkt het laatste het meest logische. Maar goed, Sagan blijft Sagan en groen is zijn favoriete kleur.

Jasper Stuyven (Trek - Segafredo)

Laten we eerlijk zijn, niemand ziet Bauke Mollema dit jaar de Tour de France winnen, maar etappe-winst is zeker mogelijk. Niemand ziet Japser Stuyven 5 etappes winnen, maar de winaar van Omloop Het Nieuwsblad (2020) kan heel rap aankomen en schrikt niet van een heuveltje meer of minder. Als hij zich dit jaar richt op de groene trui dan is dat volgens dokkeren.nl geen onmogelijkheid. Zijn ploeg Trek - Segafredo heeft zoals aangegeven geen echte kanshebbers op het geel en zal zich dus richten op het etappe-winst, de bergtrui en , hopelijk voor Stuyven, op het Groen.

Matteo Trentin (CCC Team)

De Italiaan Matteo Trentin is niet de allersnelste sprinter van het peloton. Hij is als type sprinter vergelijkbaar met Michael Matthews en Peter Sagan. Bovendien is Trentin een renner die de aanval niet schuwt zoals hij vorig jaar bewees in de Tour de France met zijn etappe winst (Gap). Bij alle lastige aankomsten die eindigen in een sprint doet Trentin mee voor de winst en lastige aankomsten (incl. heuvel-etappes) zijn er dit jaar voldoende. De financiële perikelen van zijn ploeg (CCC Team) zouden wel eens een extra inspiratie kunnen zijn om dit jaar in de Tour te vlammen.

De Uitdagers

Caleb Ewan (Lotto Soudal)

Caleb Ewan won vorig jaar 3 etappes in de Tour de France en werd, op gepast afstand, 2e in de eindstand van het puntenklassement. Het mag dan ook geen verassing zijn dat een van de beste sprinters ter wereld op het lijstje van favorieten voor komt.  Hij staat bekend om zijn opmerkelijke manier van sprinten, hij heeft een zeer lage positie op de fiets, maar heeft geen palmares in heuvel-etappes en dat zou dit jaar wel eens zijn grootste probleem kunnen zijn. Schrijf Caleb Ewan ook dit jaar in de Tour de France maar op voor 3 etappes .

Sam Bennett (Deceuninck - Quick Step)

De 29-jarige uit Ierland afkomstige sprinter Sam Bennett sneeuwde de afgelopen jaren een beetje onder bij BORA - hansgrohe. Peter Sagan en Pascal Ackermann eisten de sprinters hoofdrol op of kregen deze van de ploegleiding. Of zijn aflopende contract daar debet aan was is een vraag die Bennett dit jaar mag beantwoorden bij zijn nieuwe ploeg Deceuninck - Quick Step. Bennett behoord al jaren tot de top-sprinters van het peloton en dat bewees hij onder andere in de Vuelta a España van vorig jaar waar hij er twee keer met de etappe winst vandoor ging.

Sonny Colbrelli (Bahrain - McLaren)

De alweer 30-jarige Italiaanse sprinter Sonny Colbrelli is een outsider voor het Groen. Hij is zeker niet de snelste sprinter, maar pakt met regelmaat de winst zoals hij onlangs nog in de tweede etappe van de Route d'Occitanie liet zien. Zijn voordeel met hij halen uit het feit dat hij relatief makkelijk de heuveltjes over komt. Als zijn wisselvalligheid in de uitslagen kan omzetten in een regelmatigheid, dan kan hij serieus mee doen om de Groene trui. Zo niet, dan is hij een prima sprintertje voor in je Tourspel ploeg, maar zeker niet meer dan dat.

Elia Viviani (Cofidis, Solutions Crédits)

Als er dit jaar een sprinter is die kans maakt op de groene trui dan is het de Europees kampioen Elia Viviani. In 2018 pakte hij al eens de  maglia Ciclamino in de Giro d'Italia (paarse punten trui voor sprinters) en werd hij op een glooiend parcours Italiaans kampioen op de weg. Ook in de Vuelta a España schreef Viviani al meerdere etappes op zijn naam. Viviani is dus een sprinter die op meerdere parcours uit de voeten kan. Dit jaar komt Viviani uit voor het Franse Cofidis, Solutions Crédits. De laatste etappewinst voor een renner van Cofidis, Solutions Crédits dateert alweer van 2008 en dat is gewoon heel lang geleden, zeker voor een Franse ploeg die ieder jaar de Tour de France als haar belangrijkste rit heeft. Met de ondersteuning van zijn ploeg moet het mogelijk zijn voor Viviani om mee te strijden voor het Groen.

Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling)

Douglas Ryder, de teammanager van NTT Pro Cycling, voorziet in deze Tour de France dat er voor zijn top-sprinter Giacomo Nizzolo maar liefst 9 kansen liggen op etappe winst. Dat is volgens dokkeren.nl wel erg optimistisch. Niet te min kan Nizzolo opgaan voor etappe winst in deze Tour daar bijna de hele ploeg is afgestemd op de 31-jarige Italiaanse sprinter.  Met Boasson Hagen en Gibbons herbergt de ploeg nog twee sprinters die voor etappewinst kunnen gaan al het niet zo wil lukken met Nizzolo.