dokkeren.nl Tour de France 2020: Carapaz vervangt Froome en Thomas

Datum: 19-08-2020

Tour de France 2020 Richard Carapaz Egan Bernal Chris Froome Geraint Thomas Pavel Sivakov

Richard Carapaz startte de afgelopen week niet in de Giro dell’Emilia vanwege een vermeende blessure. Naar nu blijkt heeft het een hele andere reden, Carapaz kan dit jaar zijn Roze trui niet verdedigen vanwege zijn (verplichte) deelname aan de Tour de France.

dokkeren.nl
<

Nu Froome en Thomas uit de Tour selectie zijn gezet door teammanager Sir Dave Brailsford moet Richard Carapaz deelnemen aan de Tour de France om zo toch het Geel van Bernal veilig te kunnen stellen en Thomas tevreden te houden.

De vraag is nu of Richard Carapaz zich voldoende heeft voorbereid op een deelname aan de Tour de France om zelf serieus mee te strijden om het Geel. Normaal gesproken kan dit niet het geval zijn, maar in dit bijzondere wielerjaar is alles onzeker. Als in de derde week van de Tour blijkt dat dit niet het geval is, dan is Richard Carapaz de grootste verliezer van de interne strijd die gaande was (en is.....) binnen INEOS Grenadiers.

Wat er in het Critérium du Dauphiné nu precies heeft plaatsgevonden zullen we wellicht nooit te weten komen. De heren houden op dit moment keurig hun mond en verkondigen zelfs dat ze zeer tevreden zijn met uitkomsten. Voor Geraint Thomas was het eigenlijk altijd al een logische keuze om mee te doen aan de Giro d'Italia. Hij is daar nu ook direct de top favoriet en kan wel eens als grote winnaar uit dit pokerspel te voorschijn komen. Chris Froome is door Brailsford naar het nieuwe Siberië gestuurd. Er is nog geen enkele kopman die is aangewezen met als hoofddoel de winst van de Vuelta. Als de Vuelta dan al doorgang kan vinden dit jaar, dan is het een koers voor klassementsrenners die om wat voor reden dan ook een grote tegenslag hebben gehad in de loop van het seizoen.

Voor Egan Bernal ligt de weg nu vrij om zonder om zich zorgen te hoeven maken om het kopmanschap vol te gaan voor het Geel. Dat was hij toch al van plan, echter een kleine achterstand in het klassement op Froome en/of Thomas in de eerste week van de Tour de France zou extra druk gezet hebben op zijn positie als kopman. Daar is nu geen sprake van daar Carapaz is opgeofferd en Pavel Sivakov nog niet de status heeft om het kopmanschap op te eisen. Alleen de rug van Bernal kan wat dat betreft nog roet in het eten gooien.

Brailsford heeft volgens dokkeren.nl niet al te lang hoeven nadenken over deze uitkomst. Dit plan lagen immers al klaar voor het wielerseizoen 2021.