dokkeren.nl Tour de France 2019: Voorspellingen verloop week 1

Datum: 28-06-2019

Dylan Groenewegen Mark Cavendish Julian Alaphilippe Yves Lampaert Matej Mohorič Sonny Colbrelli Ilnur Zakarin Louis Meintjes Jakob Fuglsang Caleb Ewan

De Tour de France 2019 begint in Brussel, België, op zaterdag 6 juli en eindigt op zondag 28 juli in Parijs, goed voor 3.640 kilometer over 21 etappes. Dokkeren.nl doet een poging tot het voorspellen van het verloop in de eerste 7 etappes van deze Tour de France.

dokkeren.nl
<

Het Brussels Grand Départ eert de Belg Eddy Merckx, breed beschouwd de grootste wielrenner aller tijden, wiens eerste van zijn vijf eindzeges in de Tour de France precies een halve eeuw geleden tot stand kwam.

Etappe 1 start en eindigt in het centrum van de Belgische hoofdstad, passeert de thuisstad Woluwé Saint-Pierre van Merckx, en neemt twee van de beroemdste geplaveide beklimmingen van de Ronde van Vlaanderen (de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg) in beslag. Beiden klimmetjes zitten in de eerste helft van de 194,5km-route en worden een prooi voor een liefhebber van de bollentrui welke ongetwijfeld bij Wanty – Groupe Gobert of Lotto Soudal in dienst is. Het grotendeels vlakke terrein daarna moet ervoor zorgen dat Dylan Groenewegen de eerste Nederlandse Gele trui in 30 jaar pakt.

Tour de France 2019 etappe 1

Net zoals 30 jaar geleden raken we die trui ook direct weer kwijt. Op dag twee staat namelijk de ploegentijdrit (27,6 km) in Brussel op het programma. Het is een stadscursus, maar niet erg technisch, met glooiende wegen die het ritme kunnen verstoren. AG2R-La Mondiale en Movistar Team gaan hier zeker tijd verliezen op Team INEOS, Deceuninck - Quick Step en BORA - hansgrohe. Jumbo-Visma weet het verlies te beperken, maar kan niet verhinderen dat Yves Lampaert de gele trui over neemt van Dylan Groenewegen.

Tour de France 2019 etappe 1

In etappe 3 verlaten we België en is er op de finishlijn een kans voor de puncheurs in plaats van voor de echte sprinters. Er zijn vier kleinere beklimmingen in de laatste 45 km. De sprint in Epernay heeft een stijgingspercentage van acht procent. De Fransman Julian Alaphilippe neemt de Gele trui over van zijn teamgenoot Yves Lampaert. We zijn drie dagen onderweg en drie Gele trui dragers verder.

Tour de France 2019 etappe 1

Na de 213,5 km van etappe 4 gaan de handjes van Dylan Groenewegen weer de lucht in en zit de groene trui stevig om zijn schouders. Sonny Colbrelli gaat onder uit en moet de Tour verlaten.

Tour de France 2019 etappe 1

Etappe 5 is een lastige heuvel-etappe waar wel een ontsnapping mogelijk is. Er zijn vier beklimmingen - twee categorie 2 en twee categorie 3 - die geen tijdsverschillen tussen de klassementsrenners zullen creëren. Na de afdaling richting Colmar komt er een sprintje van een kleine kopgroep die gewonnen wordt door Matej Mohorič.

Tour de France 2019 etappe 1

Etappe 6, de bergen beginnen!! Of ten minste, de eerste serieuze beklimming voor de klassementsrenners staat vandaag in de Vogezen op het programma. De Finishlijn is getrokken op de top van La Planche des Belles Filles. In tegenstelling tot eerdere beklimmingen van deze berg is er deze keer voor gekozen om de laatste 1000 meter over een grindweg te laten verlopen. Kelderman gaat vandaag niet onderuit, maar krijgt een lekke band in de laatste 1000 meter. Egan Bernal laat vandaag zien wie de kopman van Team INEOS is. Jakob Fuglsang, Louis Meintjes en Ilnur Zakarin zakken er doorheen.

Tour de France 2019 etappe 1

Etappe 7 is een overbruggingsetappe van maar liefst 230 km (de langste van deze Tour) naar het Centraal Massief en dat wordt een massasprint die gewonnen wordt door Caleb Ewan. Mark Cavendish wordt vandaag keurig 35e, zijn beste resultaat in deze Tour tot nu toe.

Tour de France 2019 etappe 1