dokkeren.nl Tour de France 2019 : Pittig!!

Datum: 25-10-2018

Tom Dumoulin Dylan Groenewegen Primož Roglič Steven Kruijswijk

De 106de editie van de wielerronde begint met een eerbetoon aan vijfvoudig winnaar Eddy Merckx. De Tour de France van 2019 start in Brussel. De eerst rit gaat over de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, de slotkilometer kent een stijgingspercentage van vier procent.

dokkeren.nl
<

Het eerste woord dat me te binnen schiet is "Pittig". Team LottoNL-Jumbo zal met gemengde gevoelens hebben gekeken naar de presentatie. Zij hebben immers Dylan Groenewegen in hun gelederen, misschien wel de beste sprinter van de wereld in 2019. Zij kunnen het Geel in Brussel pakken hetgeen al een historisch resultaat op zich is (weet u nog wie het laatste Nederlandse Geel in de Tour droeg?). Aan de andere kant kan Team LottoNL-Jumbo met Primož Roglič en Steven Kruijswijk mee voor doen voor de eindoverwinning, danwel voor het podium. Het parcours geeft echter weinig ruimte om op beide disciplines mee te doen voor de ereprijzen. Voor etappe overwinningen natuurlijk wel.

Die andere grote meneer, Tom Dumoulin, heeft moeten constateren dat er een sterke ploeg nodig is om de Tour van 2019 te kunnen winnen. Je hebt echt meer dan twee goede renners nodig die je in de finale kunnen bijstaan. De vraag is of Team Sunweb alles op de Tour gaat gooien of dat ze een maand eerder in de Giro ook voor het podium willen mee doen.

Helaas voor Tom Dumoulin kent de editie van 2019 maar één tijdrit, die in de tweede week rond Pau wordt gereden. De tijdrit rond Pau is maar 28 kilometer lang.

Klimmers komen flink tot hun recht in 2019 met vijf aankomsten bergop. Drie daarvan zijn boven de 2000 meter en dus loodzwaar. De aankomst op La Planche des Belles Filles met het laatste stuk onverhard en stijgingspercentages oplopend tot 24 procent zal echter geen enkele klassements renner aanspreken. Te veel risico op mechanische pech. Bijzonder is de finish op de Tourmalet, pas voor de derde keer in de geschiedenis. De 14de etappe met finish op Pyreneeënreus Tourmalet is kort met slecht 117 kilometer.

En als je denkt dat Parijs niet meer zo ver is, dan ligt er nog een finish in Val Thorens op je te wachten. Val Thorens, u weet wel, het hoogst gelegen ski-dorp van Europa.

Naast hier en daar een sprintje komen de heuvelspecialisten in deze editie bovenmatig aan hun trekken. De Belgen kijken al weer uit naar de verrichtingen van Greg van Avermaet. Ook Tony Gallopin zal dit jaar in de weken voorafgaande aan de Tour het wat rustiger aan doen en op zijn fiets proberen te blijven zitten. Welke Nederlander zich kan mengen in de stijd op de heuvels is een beetje vaag. We hebben fantastische renners, maar of daar ook heuvelspecialisten van het niveau Van Avermaet bij zitten.....

dokkeren.nl
dokkeren.nl
dokkeren.nl