dokkeren.nl Tour de France 2019: Favorieten voor het Geel

Datum: 26-06-2019

Egan Bernal Steven Kruijswijk Romain Bardet Thibaut Pinot Enric Mas Emanuel Buchmann Geraint Thomas Jakob Fuglsang Daniel Martin Warren Barguil Richie Porte Rigoberto Urán

De 106e editie van de Tour de France start op zaterdag 6 juli 2019 op de Grote Markt in Brussel. Volgens dokkeren.nl zijn dit de favorieten voor de eindzege van de Tour de France 2019 (update).

dokkeren.nl
<

De Tour de France van 2019 heeft maar één tijdrit van slechts 28 kilometer lang die in de tweede week rond Pau wordt gereden. Klimmers komen dit jaar flink tot hun recht met vijf aankomsten bergop. Drie daarvan zijn boven de 2000 meter en dus loodzwaar. Op dag twee staat er al een Teamtijdrit op het programma, iets om rekening mee te houden in uw Tour-poule.

Met het ontbreken van Chris Froome (vanwege een breuk opgelopen bij een valpartij in de Dauphiné) en Tom Dumoulin (knie) wordt de Tour de France er eigenlijk alleen maar interessanter op. Hieronder de vijf favorieten voor het Geel volgens dokkeren.nl. Natuurlijk zijn er ook nog een paar outsiders te benoemen.

1. Egan Bernal

  • Egan Bernal (Team INEOS) verloor vorig jaar in de Tour de France op weg naar Roubaix maar liefst 16 minuten en 9 seconden op de favorieten voor het Geel. Ondanks het vele knechten voor zijn kopmannen Froome en Thomas bleef hij in de derde week knap overeind en boekte zelfs prima resultaten in de bergetappes (o.a. 7e in etappe 17 naar Saint-Lary-Soulan). Hij werd bovendien als knecht 15e in het eindklassement net achter Valverde, maar nog voor erkende ronde renners als Mollema en Majka.

    Bernal zou dit jaar eigenlijk de kopman van Team INEOS in de Giro d'Italia zijn, ware het niet dat een valpartij zijn deelname blokkeerde. Misschien wel zijn beste valpartij ooit!

2. Steven Kruijswijk

  • Chauvinistisch plaatst dokkeren.nl Steven Kruijswijk (Team Jumbo-Visma) op plek 3. Nederlands beste klimmer in grote rondens zet dit jaar alles op de Tour de France en het podium ligt binnen zijn bereik.

    Vorig jaar werd hij al 5e in de Tour en 4e in de Vuelta a España. Op het vlakke en in de teamtijdrit zal hij worden ondersteund door o.a. Tony Martin. In de bergetappes lijkt het er op dat Kruijswijk iets meer op zich zelf aangewezen zal zijn.

3. Emmanuel Buchmann

  • Emmanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) is een renner die niet direct opvalt, maar plots in de top-10 kan staan deze tour (en zelf de top-5 is niet ondenkbaar). Plots.... nou... 3e in de Dauphiné van dit jaar is toch een keurig resultaat. Bovendien werd hij dit jaar ook nog 7e in de Tour de Romandie, 3e in de Itzulia Basque Country (voor o.a. Fuglsang) en 4e in UAE Tour. Vorig jaar 12e in de Vuelta en in 2017 al 15e in de Tour de France. Kortom, een renner om rekening mee te houden.

4. Romain Bardet

  • Romain Bardet (AG2R La Mondiale) is de Franse hoop in bange dagen. Het parcours lijkt (is) dit jaar te zijn gemaakt voor Bardet. Na twee podium plaatsen (2016 en 2017) viel het in 2018 voor de Fransen een beetje tegen met slechts een 6e plaats in het eindklassement. Niet te min zal er in deze klim Tour de France rekening gehouden moeten worden met deze 28-jarige Fransman.

5. Adam Yates

  • Adam Yates (Mitchelton-Scott) werd in 2016 al eens vierde in de Tour de France. In de jaren die volgden wilde het echter maar niet lukken met Yates en de Tour. Yates en de Vuelta trouwens ook niet al reed hij daar vorig jaar in dienst van zijn broer.

    Dit jaar lijkt Adam Yates terug op Geel-koers, hoewel je het bij een Yates het nooit zeker weet. Drie weken top zijn lijkt net iets te veel van het goede.


Outsiders zijn er voldoende in deze Tour de France en klimmers nog meer. Mocht het een beetje mee zitten, dan kan een outsider zo maar op het podium belanden!!! Volgens dokkeren.nl zijn het echter stuk voor stuk aanraders voor in je Tour-poule.

De Outsiders

  • Geraint Thomas won de Tour de France van 2018. Dat ziet dokkeren.nl in 2019 niet nog een keer gebeuren. Met het ontbreken van Chris Froome zal Thomas als kopman starten in deze Tour. Eindigen als kopman is een heel ander verhaal.

  • Tom Dumoulin zou normaal gesproken dit jaar gestreden hebben om de winst in de Giro d'Italia. Bij een valpartij in de Giro d'Italia liep hij echter een kniewond op waardoor hij al vroeg de koers moest verlaten. In de knie zit nog altijd een splinter van ijzer waardoor de knie niet vol te belasten is. Dezelfde valpartij kost hem mogelijk dus ook zijn deelname aan de Tour de France.

    Naast het feit dat Dumoulin mogelijk niet op 100% aan de start verschijnt is ook het aantal aantal tijdritkilometers is een nadeel. Ook de aankomsten boven de 2000 meter liggen Dumoulin niet zo. Veel tijd zal hij echter (normaal gesproken) in de bergen niet verliezen op zijn directe concurrenten. In de tijdrit en Teamtijdrit kan hij echter minuten pakken op enkele klimmers. Normaal gesproken zou dat voldoende moeten zijn voor het podium en misschien zelf wel voor de winst. Dit jaar echter niet.

  • Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) heeft dit jaar het alleenrecht van het kopmanschap. Gezien het parcours geen onlogische keuze van de ploegleiders. Pinot zal lang standhouden in de bergen en als het meezit een etappe winnen. Zijn ploeg Groupama - FDJ is echter niet sterk genoeg om de koers te controleren hetgeen hem het podium zal kosten.

  • Jarenlang werd de Colombiaan Nairo Quintana beschouwd als een toekomstige Tour de France-winnaar. Na diverse relatief ontgoochelende optredens in de Tour wordt door dokkeren.nl echter betwijfeld of hij daadwerkelijk nog een potentiële Tourwinnaar is. Elke dag goed zijn lijkt het grootste probleem. Indien hij zijn oude vorm in 2019 terug kan vinden, moet hij zeker weer tot de podiumkandidaten in de Tour gerekend worden.

  • Enric Mas (Deceuninck - Quick Step) mag het dit jaar laten zien in de Tour de France. De pas 24-jarige Spanjaard behaalde in 2018 een grandioze tweede plek in het eindklassement van de Vuelta a España. Mas debuteert in 2019 in de Tour de France. Mas is in staat om een Carapazje doen, ware het niet dat zijn recente vorm en prestaties (mede door ziekte) niet op niveau zijn.

  • Als Warren Barguil zich dit jaar iets meer richt op het klassement i.p.v. op etappe overwinningen dan kan deze Franse klimmer van Team Arkéa Samsic wel eens de beste Fransman in deze editie van de Tour de France worden.

  • dokkeren.nl heeft een zwak voor Daniel Martin. De aanvallend ingestelde klimmer van UAE-Team Emirates zal waarschijnlijk nooit de Tour de France winnen, maar een podium plek in deze editie van de Tour de France zou fantastisch zijn. Óscar Pereiro won ook ooit de Tour de France, dus Daniel Martin mag altijd blijven dromen.

  • De kans dat Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) de Tour de France gaat winnen is gelijk aan die van Daniel Martin. Een paar ere plaatsen bij de etappes en een top-10 notering in het algemeen klassement behoort zeker tot de mogelijkheden voor deze inmiddels 34-jarige Deen.

  • Als Richie Porte (Trek - Segafredo) dit jaar nu wel eens op zijn fiets blijft zitten, dan kan hij zo maar eens aan de altijd hoge verwachtingen kunnen voldoen. Bij Rigoberto Uran (EF Education First) en zijn ploeggenoot Tejay van Garderen weet je het nooit, het vriezen het kan dooien. Een goed advies kan dokkeren.nl v.w.b. deze beide renners dan ook niet geven. Het blijft een gokje.