dokkeren.nl Milaan-Sanremo 2021: De Favorieten

Datum: 18-03-2021

Milano-Sanremo Mathieu van der Poel Wout van Aert Alex Aranburu Michael Matthews Christophe Laporte Andrea Vendrame Matteo Trentin Magnus Cort Davide Ballerini Julian Alaphilippe Tom Pidcock

De ‘Classicissima’ is in 2021 terug in het voorjaar, daar waar de koers op de kalender hoort te staan. De route wijkt dit jaar iets af van de traditionele aangezien de Passo del Turchino niet is opgenomen in het parcours. Met 299 kilometer en natuurlijk met de slotklim en afdaling van de Poggio blijft het een indrukwekkende koers. Minder spectaculair dan de Strade Bianche, maar wel een met een enorme geschiedenis en status. Milaan-Sanremo is niet voor niets een van de 5 Monumenten in het wielrennen.

dokkeren.nl
<

Voordat de renners aan de Poggio (3,7 km a 3,7%) mogen beginnen zijn ze al over de Colle del Giovo, de heuevelzone met daarin de 'Capi' -Mele, Cervo, Berta en Berta en natuurijk de De Cipressa (5,6 km a 4,1%) gegaan. De moeilijkheid zit hem vooral in de lengte en de snelheid waarmee geklommen wordt. En niet onbelangrijk, ook de snelheid waarmee renners durven te dalen.

De afdaling van de Poggio is vaak niet alles beslissend, maar wel bepalend voor de sprint naar de eindstreep op de Via Roma. Zit je in de afdaling niet in de kopgroep of vlak er achter, dan kan je het schudden. En grote vraag is dan ook, zitten Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Wout van Aert (Team Jumbo-Visma) en Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick Step) dan in de kopgroep? Als er iets duidelijk is geworden in de afgelopen weken, dan is het wel dat deze heren als de absolute topfavorieten mogen worden beschouwd.

Of een van deze drie heren ook daadwerkelijk Milaan-Sanremo op zijn naam kan schrijven is maar de vraag. 299 kilometer is erg lang en je kan het onderweg zo maar eens koud krijgen of je gaan vervelen. En hoewel Mathieu van der Poel heeft aangegeven dat de enige mogelijkheid om te winnen afwachten tot de Poggio is, kan dat onderweg zo maar eens anders zijn. Of hij dan weer op 50 kilometer van de finish er vandoor gaat, dat denk dokkeren.nl niet. Een aanval van Van der Poel of Alaphilippe op de De Cipressa is echter zeker niet uitgesloten. Dat zou de koers er overigens wel een stuk leuker op maken.

Om een voorspelling te doen voor de mogelijke favorieten kijkt dokkeren.nl naar de mannen die in vorm zijn, relatief eenvoudig een (korte)klim overlevende en een aardige sprint in de benen hebben. Als eerste komt dokkeren.nl dan uit bij Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team). De 26-jarige Italiaan sprintte dit seizoen al een paar top-10 noteringen bij elkaar en is zeker niet kansloos in een kopgroep. Het zelfde, en misschien nog wel beter, is van toepassing op Alex Aranburu (Astana (Premier Tech). Die kun je rustig in de je Wielermanager spel opnemen als renner. Bij Deceuninck-Quickstep hebben ze naast Alaphilippe  ook nog de Italiaan Davide Ballerini. Hoe de koers kan uitpakken als deze twee heren samen rijden hebben we al kunnen zien Omloop Het Nieuwsblad.

Bij EF Education - Nippo, die dit seizoen lekker bezig zijn, gaat de voorkeur van dokkeren.nl niet uit naar Alberto Bettiol, maar naar de Deen Magnus Cort Nielsen, de man in vorm. Bij INEOS Grenadiers is dokkeren.nl vooral benieuwd naar de prestaties van Thomas Pidcock en daarom staat hij ook bij de favorieten. Kan de pas 21-jarige veldrijder al 300 kilometer aan en is hij dan ook nog net zo snel in een sprint na een kleine sneller beklimming en dito afdaling (kan hij dat überhaupt?). Iets om naar uit te kijken. Iván García Cortina (Movistar Team) is net niet snel genoeg in de sprint, maar je weet het maar nooit, die zet dokkeren.nl er ook maar bij.

De absolute favoriet van Team BikeExchange is  Michael Matthews. De 30-jarige Australiër liet onlangs Parijs-Nice zien dat hij terug is op zijn oude niveau en dan is het een renner om altijd rekening mee te houden. Christophe Laporte (Cofidis, Solutions Crédits) is bezig aan een ijzersterk seizoen en het moet gek lopen als hij niet een goed resultaat in deze editie van Milaan-Sanremo gaat neerzetten.

Hoe dan ook, het belooft a.s. zaterdag weer een prachtige koers te worden die je natuurlijk niet mag en wil missen!

Favorieten Strade Bianche 2021

Wout van Aert (Team Jumbo-Visma), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick Step), Davide Ballerin (Deceuninck - Quick Step), Magnus Cort Nielsen( EF Education - Nippo), Michael Matthews (Team BikeExchange), Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Matteo Trentin (UAE-Team Emirates), Christophe Laporte (Cofidis, Solutions Crédits), Alex Aranburu (Astana (Premier Tech), Thomas Pidcock (INEOS Grenadiers).