dokkeren.nl Kwiatkowski gaat voor de winst in Luik

Datum: 03-03-2019

Michal Kwiatkowski

De nieuwe aankomst van Luik-Bastenaken-Luik heeft al menig klassieke renner over de streep getrokken om vol voor de winst te gaan dit jaar. Ook voormalig wereldkampioen Michal Kwiatkowski heeft aangegeven dat winnen in Luik zijn doel van het voorjaar is.

dokkeren.nl
<

Michal Kwiatkowski bevestigde onlangs dat hij zijn raceschema voor 2019 rond La Doyenne heeft afgestemd. In de voorbije jaren racete Kwiatkowski een volledige reeks van één-wekelijkse etappewedstrijden en harde klassiekers voorafgaand aan het Ardennen-deel van de races. Dat is dit jaar niet het geval.

Kwiatkowski kiest er dit jaar voor om het seizoen later te starten. Hij hoopt hierdoor krachten te sparen en frisser aan de start te staan in Luik. Kwiatkowski's pad naar de Ardenner klassiekers omvat de VAE Tour, Parijs-Nice en de Ronde van het Baskenland, evenals een trainingskamp van een week met zijn Sky-teamgenoten.

Kwiatkowski slaat drie belangrijke races over die hij in het verleden al eens heeft gewonnen: Strade-Bianche, Milano-Sanremo en Tirreno-Adriatico. Ook zal hij niet starten in de zware klassiekers in België, evenals de Volta ao Algarve en Vuelta a la Valenciana.

Luik-Bastenaken-Luik is de afgelopen jaren vaak bekritiseerd vanwege zijn voorspelbare koersverloop. Dit jaar heeft de koers een aankomst waarvan de organisatoren geloven dat ze geschikt is voor zowel klimmers alsmede de wat zwaardere klassiekerrenners. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) zal waarschijnlijk deelnemen aan de editie van 2019. Ook Greg van Avermaet heeft laten doorschemeren dat hij graag mee zou willen doen. Deze coureurs voegen een aanzienlijke vuurkracht toe aan traditionele favorieten, zoals Alejandro Valverde (Movistar), Dan Martin (Emirates Team Emirates) en Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step).

De organisatoren hebben de laatste kilometers van de race vernieuwd en de finishlijn verplaatst van de voorstad Ans vlakbij het centrum van Luik. De verplaatsing van de finish voegt meerdere kilometers vlak terrein toe aan het einde van de koers.

"In de afgelopen edities van Luik was het vrij eenvoudig om te zeggen wat er zou gaan gebeuren. Het was een voor de hand liggende race geworden, "aldus Kwiatkowski. "Nu weet niemand wat er zal gebeuren. Dus dat kan het best spannend maken. "