dokkeren.nl Giro d’Italia 2022: Favorieten voor het Roze

Datum: 29-04-2022

Giro d'Italia 2022 João Almeida Thymen Arensman Richard Carapaz Simon Yates Pello Bilbao Miguel Ángel López

Op 6 mei start de Giro d'Italia, traditioneel de eerste grote ronde van het jaar, in de Hongaarse hoofdstad Budapest. De Giro d'Italia is voor de kijker thuis misschien wel de mooiste grootste ronde van het jaar. Een ronde waar vaak talenten ontplooien tot ronderenners van formaat. Het is dan ook elk jaar spannend om te zien wie er met de 'maglia rosa' vandoor gaat.

dokkeren.nl
<

Het voorspellen van de winnaar van het algemeen klassement van de Giro d'Italia lijkt op voorhand eenvoudig. De geschiedenis leert ons echter dat dit niet altijd het geval is. Hierbij dan toch een poging op basis van deze zelfde geschiedenis, feiten (uitslagen), de kwaliteiten van de renners en op gevoel.

Aangezien de definitieve startlijst op het moment van schrijven nog niet bekend is kan het zo zijn dat de onderstaande informatie achterhaald is. Een update van de favorieten kun u terugvinden via de onderstaande link.

Favorieten

De Top 5

João Almeida (UAE Team Emirates)

Met maar liefst 26,3 km aan tijdrit kilometers moet João Almeida in staat zijn om een gooi te kunnen doen naar het Roze. De pas 23-jarige Portugees wordt er berg op zelden hard afgereden en kan op de steilste aankomsten mee sprinten voor de winst. Met een vierde plek in 2020 en een zesde in 2021 in het eindklassement heeft de jonge Portugees bovendien al laten zien mee te kunnen strijden voor de winst. Bovendien, zolang Almeida teamgenoot is van Tadej Pogačar valt er voor hem in Frankrijk weinig te halen en zal zijn focus liggen op de Giro d'Italia.

Richard Carapaz (INEOS Grenadiers)

De 28-jarige Richard Carapaz won in 2019 toch enigszins verrassend de Giro d'Italia, maar is sindsdien een erkent ronderenner. Zijn derde plaats van vorig jaar in het eindklassement van de Tour de France en zijn tweede plaats in de Vuelta van 2020 bevestigen dit alleen maar. De Ecuadoriaan heeft dit jaar nog niet heel veel laten zien, maar dat mag niemand ervan weerhouden om serieus rekening met hem te houden in deze editie van de Giro d'Italia.

Simon Yates (Team BikeExchange - Jayco)

De 29-jarige Simon Yates heeft zijn zinnen gezet op het Roze. Het is de hoogste tijd dat zijn winst van de Vuelta in 2019 een vervolg krijgt en dat moet dan dit jaar gebeuren in de Giro d'Italia. Hij liet dit jaar in Parijs-Nice al zien dat het wel goed zit met de klimmersbenen.

Pello Bilbao (Bahrain - Victorious)

De renners van Bahrain - Victorious laten dit jaar keer op keer zien over goede benen te beschikken. Gezien het parcours en de kwaliteiten van Pello Bilbao zou dit wel eens het jaar kunnen worden voor wat betreft zijn dromen van het winnen van een grote ronde. Recent liet Bilbao in de Tour of the Alps en ronde van Baskenland al zien dat hij er klaar voor is. De vraag is alleen wel of Mikel Landa er net zo over denkt.

Miguel Ángel López (Astana Qazaqstan Team)

Miguel Ángel López keerde dit jaar terug naar Astana en dat lijkt hem goed te doen. Zijn laatste optreden in de Giro d'Italia eindige al in de eerste etappe. Hij gaat het waarschijnlijk dit jaar in ieder geval een stuk beter doen. Wie weet, minstens wel zo goed als in 2018.

De Outsiders

Outsiders zijn er genoeg in de Giro d'Italia. Zo verschijnt Team DSM met Romain Bardet aan de start die met zijn huidige vorm zeker mee kan doen voor het podium. Wellicht moeten we bij Team DSM rekening houden met het Nederlandse ronderenner talent Thymen Arensman. De pas 22-jarige Arensman werd onlangs nog knap derde in de Tour of de Alps. Of we zoiets dergelijks ook mogen verwachten in deze editie van de Giro d'Italia is maar de vraag. Hopen mag altijd.

Verder moet je niet vreemd opkijken als je met regelmaat het duo Mattias Skjelmose Jensen en Giulio Ciccone van Trek-Segafredo er in de finale van de bergetappes er nog vaak bij zal zien zitten. Bij Jumbo-Visma lijken de ogen gericht op Tom Dumoulin. Dokkeren verwacht echter meer van Tobias Foss die onder meer over een een uitstekende tijdrit beschikt. Vanwege de wat tegenvallende recente uitslagen van Foss mogen we hem met recht een outsider noemen.

Nog zo'n echter outsider vinden we bij Groupama - FDJ. Dat we Attila Valter in deze Giro d'Italia met regelmaat vooraan gaan zien eindigen, daar is geen twijfel over. Over het feit of Valter een echte ronderenner is wel. Naast de al genoemde Miguel Ángel López hebben ze bij Astana Qazaqstan Team ook nog de beschikking over David de la Cruz. Mocht het met López niet lukken dan hebben ze bij Astana een prima plan B tot hun beschikking.

Speciale aandacht mag ook uitgaan naar Iván Ramiro Sosa van Movistar Team. Natuurlijk rijdt in het zelfde team ook nog ene Valverde mee, maar die laatste zal toch niet meer voor het klassement rijden (toch?). Voor de 24-jarige Colombiaan is deze Giro een geweldige kans om te laten zien dat hij als ronderenner serieus genomen moet worden.

Bij BORA - hansgrohe moet het v.w.b. het algemeen klassement komen van Wilco Kelderman en Jai Hindley. Als Kelderman weer fit is, dan zou hij mee kunnen doen voor de top-5. Dat is ook van toepassing op Hindley. Ook het Quick-Step Alpha Vinyl Team lijkt niet mee te doen voor het rose met Mattia Cattaneo en Mauri Vansevenant. Ritwinst lijkt logischer.

Als laatste wil ik nog even de aandacht geven aan Guillaume Martin (Cofidis). Deze Fransman rijdt altijd sterk in grote rondes, maar komt net te kort om tot de echte favorieten te behoren. Er is echter geen enkele twijfel dat hij een goed klassement zal rijden.

Hebben we nog iemand gemist? Mail het ons -> info@dokkeren.nl