dokkeren.nl De Ronde van Vlaanderen 2021: De Favorieten

Datum: 02-04-2021

Ronde van Vlaanderen Greg Van Avermaet Wout van Aert Mathieu van der Poel Julian Alaphilippe Anthony Turgis Peter Sagan Gianni Vermeersch Zdenek Stybar Jasper Stuyven Michael Matthews

De nationale feestdag van België valt dit jaar op zondag is 4 april, dan staat namelijk de 105de editie van de Ronde van Vlaanderen op het programma. De koers start opnieuw in Antwerpen en blijft bijna geheel op Oost-Vlaamse bodem met de Vlaamse Ardennen als epicentrum. De Muur van Geraardsbergen ontbreekt, maar de Oude Kwaremont en de Paterberg zijn wel in het parcours opgenomen en die gaan waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in het verloop van de koers. De finish is in Oudenaarde.

dokkeren.nl
<

De Ronde van Vlaanderen is de belangrijkste eendaagse wielerwedstrijd in België, die jaarlijks begin april wordt gehouden (meestal op de veertiende zondag van het jaar). Het evenement wordt van start tot finish rechtstreeks door Sporza op televisie uitgezonden met een uitgebreide voor- en nabeschouwing die dit jaar al om 9.15 uur start. Ook dit jaar zullen de wielerliefhebber de koers van uit hun kot moeten volgen, supporters langs de route van Vlaanderens Mooiste zijn niet gewenst.

In totaal zijn er 19 beklimmingen en 7 kasseistroken (11,4 kilometer in totaal) opgenomen in het 254,3 kilometer lange parcours. Na de start in Antwerpen volgt een vlakke aanloop van zo’n 80 kilometer langs Beveren, Sint-Niklaas, Dendermonde en Zottegem vooraleer de eerste hindernissen opduiken. Op 168,5 km van de finish gaan de renners voor de eerste keer dokkeren over de lastige kasseienstrook Lippenhovestraat (1.300 meter lang) die meteen opgevolgd wordt door de kasseienstrook van de Paddestraat (1.500 meter lang). Tien kilometer verder wacht met de  Katteberg (600 meter lang, 6% gemiddeld) de eerste helling van de dag. Op 40,5 km van de finish gaan de renners voor de laatste keer dokkeren op de Mariaborrestraat (2.400 meter lang).

Met meteen de kasseien van de Mariaborrestraat volgen de kuitenbijters Steenbeekdries (700 meter lang, 5,3% gemiddeld) en de Taaienberg (530 meter lang, 6,6% gemiddeld). Op minder dan 20 kilometer van de streep moeten de renners voor de derde keer over de Oude Kwaremont (2.200 meter lang, 4% gemiddeld) en voor de tweede keer over de Paterberg (360 meter lang, 12,9% gemiddeld). Twee unieke mogelijkheden om bergop het verschil te maken, want daarna volgen enkel nog 13 vlakke kilometers richting finish in Oudenaarde.

De 19 hellingen
 • 1. Katteberg (600 meter lang, 6% gemiddeld)
 • 2. Oude Kwaremont (2.200 meter lang, 4% gemiddeld)
 • 3. Kortekeer (1.260 meter lang, 6,4%)
 • 4. Eikenberg (1.200 meter lang, 5,2% gemiddeld)
 • 5. Wolvenberg (645 meter lang, 7,9% gemiddeld)
 • 6. Molenberg (463 meter lang, 7% gemiddeld)
 • 7. Marlboroughstraat (2.040 meter lang, 3% gemiddeld)
 • 8. Berendries (940 meter lang, 7% gemiddeld)
 • 9. Valkenberg (550 meter lang, 8,2%)
 • 10. Berg The Houte (1.100 meter lang, 6% gemiddeld)
 • 11. Kanarieberg (1.000 meter lang, 7,7% gemiddeld)
 • 12. Oude Kwaremont (2.200 meter lang, 4% gemiddeld)
 • 13. Paterberg (360 meter lang, 12,9% gemiddeld)
 • 14. Koppenberg (600 meter lang, 11,6% gemiddeld)
 • 15. Steenbeekdries (700 meter lang, 5,3% gemiddeld)
 • 16. Taaienberg (530 meter lang, 6,6% gemiddeld)
 • 17. Kruisberg-Hotond (2.500 meter lang, 5% gemiddeld)
 • 18. Oude Kwaremont (2.200 meter lang, 4% gemiddeld)
 • 19. Paterberg (360 meter lang, 12,9% gemiddeld)
De 7 kasseistroken (11,4 kilometer in totaal)
 • 1. Lippenhovestraat (1.300 meter lang)
 • 2. Paddestraat (1.500 meter lang)
 • 3. Holleweg (1.500 meter lang)
 • 4. Holleweg (1.500 meter lang)
 • 5. Karel Martelstraat (2.400 meter lang)
 • 6. Jagerij (800 meter lang)
 • 7. Mariaborrestraat (2.400 meter lang)
Van de benen sparen bij het missen van een ontsnapping zal geen sprake zijn nu bekend is dat Parijs-Roubaix niet een week na De Ronde wordt verreden maar pas op 3 oktober, de nationale feestdag van de stad Leiden. De stad van de hutspot, haring en witte brood, Jochem Myjer, Armin van Buuren en tegenwoordig ook van de vaccins. Het is a.s. zondag  alles of niets voor de favorieten. Favorieten zijn er genoeg en laten we eens beginnen bij de Belgische favorieten.

De Belgen Oliver Naesen en  Greg van Avermaet (AG2R Citroën Team) staan op scherp. Beide heren kregen veel kritiek van de Belgische media na hun optreden in de E3 Saxo Bank Classic. Ook de kritiek van de Belgische wielerfans was niet mals. Dokkeren.nl verwacht gezien de vorm dat een top-10 notering er zeker in zit, maar met de sterke concurrentie is dat waarschijnlijk het hoogst haalbare. Die concurrentie komt natuurlijk van hun landgenoot Wout Van Aert (Team Jumbo-Visma), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) en Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step). Mathieu van der Poel had een wat mindere dag in Dwars door Vlaanderen en heeft ook zelf aangegeven onzeker te zijn over zijn vorm. De vraag is dan ook, wie durft hem daardoor niet tot de favorieten durft te rekenen? Mocht het niet lukken dan staat zijn ploeggenoot Gianni Vermeersch klaar om het kopmanschap op zich te nemen. Julian Alaphilippe komt ook nog eens met een ijzersterke ploeggenoten aan de start die ook bijna allemaal in staat zijn om Vlaanderens Mooiste te winnen. Yves Lampaert, Kasper Asgreen en (in iets mindere mate) Florian Sénéchal zijn allen klasbakken die op het podium kunnen eindigen. De ploeg zal het wel moeten doen zonder Zdeněk Štybar die last heeft van hartritme stornissen.

Het collectief van Deceuninck-Quick Step zal zeker rekening moeten houden met Jasper Stuyven en Mads Pedersen van Trek-Segafredo. Het tredje van Stuyven op de beklimmingen tijdens Dwars door Vlaanderen was indrukwekkend. Pedersen heeft een weekje verplichte rust achter de rug en zal daardoor extra gemotiveerd zijn (is dat nog nodig?) als de koers na de geneutraliseerde zone in Antwerpen van start gaat. Peter Sagan (BORA - hansgrohe) lijkt ook weer op conditie en hij zal zich zeker laten zien in de finale van de koers.

Voor Team Total Direct Energie komt Niki Terpstra aan de start, maar dokkeren.nl verwacht toch vooral dat de 26-jarige Fransman Anthony Turgis het voor zijn ploeg moet gaan doen. Gezien zijn sterke optreden in de afgelopen weken en de vorige editie van De Ronde mag hij niet ontbreken op het lijstje van favorieten. Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates) stond zowel in 2020 alsmede in 2019 op de podium van de Ronde van Vlaanderen. Als de voortekenen uit Dwars door Vlaanderen niet liegen dan is hij en niet Matteo Trentin de man die het voor UAE-Team Emirates moet gaan doen. Bij Team BikeExchange is Michael Matthews is de kopman en hij is volgens dokkeren.nl een echte outsider voor winst. Vreemd opkijken als dat het geval is doen we bij dokkeren.nl echter niet.

Bij INEOS Grenadiers zullen de ogen gericht zijn op Dylan van Baarle die op magistrale wijze Dwars door Vlaanderen won. Hoewel de Hagenaar duidelijk in goede vorm steek is hij wel enorm diep gegaan zo vlak voor de Ronde. Het kan niet anders dan dat dit mee gaat spelen. Thomas Pidcock lijkt zijn vorm een beetje kwijt te zijn en de Pool Michal Kwiatkowski reed onlangs drie weken rond met een gebroken rib (Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo) hetgeen niet bevorderlijk lijkt voor een goed optreden in Vlaanderens Mooiste.

Met Team DSM wil het nog niet zo vlotten in de klassiekers. Tiesj Benoot en Soren Kragh Andersen zijn de beoogde renners om mee te doen voor de eindzege, maar dat zou echt een verassing zijn. Aangezien het een Belgische koers is sluiten we af met Lotto Soudal. Net zoals Team DSM valt ook het Belgische Lotto Soudal enorm tegen in de Vlaamse klassiekers. Tim Wellens en John Degenkolb zouden het dan moeten gaan doen voor deze ploeg.

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2021
 
***** Wout Van Aert (Team Jumbo-Visma)          
**** Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)
Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
Kasper Asgreen (Deceuninck - Quick Step)
Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
Mads Pedersen (Trek-Segafredo)
*** Michael Matthews (Team BikeExchange)
Anthony Turgis (Team Total Direct Energie)
Peter Sagan (BORA - hansgrohe)
** Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step)
Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates)
Greg van Avermaet (AG2R Citroën Team)
Anthony Turgis (Team Total Direct Energie)
* Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix)
Giacomo Nizzolo (Team Qhubeka ASSOS)
Matteo Trentin (UAE-Team Emirates)
Oliver Naesen (AG2R Citroën Team)
Stefan Küng (Groupama - FDJ)