dokkeren.nl Davide Ballerini sprint naar zege in de Omloop Het Nieuwsblad

Datum: 28-02-2021

Omloop Het Nieuwsblad Davide Ballerini Julian Alaphilippe Greg Van Avermaet Jake Stewart Gianni Moscon

Davide Ballerini (Deceuninck - Quick Step) heeft de de Omloop Het Nieuwsblad van 2021 op zijn naam gezet. De 26 jarige Italiaanse krachtprinter reed naar de grootste overwinning uit zijn carrière dankzij het parcours en zijn team. Deceuninck - Quick Step kwam met een ijzersterk team aan de start en dat had zijn weerslag op de koers.

dokkeren.nl
<

Voorafgaand aan de Omloop Het Nieuwsblad had Davide Ballerini al laten zien dat er met zijn vorm niets mis was. In de Tour de la Provence won hij in de sprint ook al twee etappes op zeer overtuigende wijze. Dat het in de Omloop Het Nieuwsblad uit zou lopen op een massasprint hadden velen niet verwacht, bij Deceuninck - Quick Step hadden ze er duidelijk wel rekening mee gehouden.

Een kopgroep aan het begin van de koers met daarin Yevgeniy Federov (Astana Premier-Tech), Ryan Gibbons (UAE Team Emirates), Kenny De Ketele (Sport Vlaanderen-Baloise), Bert De Backer (B&B Hotels p / b KTM) en Matis Louvel (Arkea Samsic) kregen een maximale voorsprong van iets meer dan acht minuten. Op zo'n 50 kilometer van de finish was het echter al gedaan met de voorsprong.

De eerste belangrijke aanvallen kwamen op de klim van de Molenberg, met dank aan Matteo Trentin (UAE Team Emirates). Zijn versnelling zorgde ervoor dat een kleine groep favorieten zich los maakte van de rest. In deze groep zaten onder andere Greg van Avermaet (AG2R Citroën Team), Sepp Vanmarcke, Chirstophe Laporte (Cofidis), Arjen Livyns (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Michael Gogl (Qhubeka Assos), Iván García Cortina (Movistar Team) , plus het Deceuninck-QuickStep-trio Alaphilippe, Zdenek Stybar en Davide Ballerini. Yves Lampaert (Deceuninck-QuickStep) miste vanwege een val de boot.

Op de klim van de Berendries ging Alaphilippe er vandoor. Alleen Pidcock (INEOS Grenadiers) leek te kunnen volgen maar ook hij moest uiteindelijk Alaphilippe laten gaan. Twee jaar terug hadden ze Alaphilippe niet meer terug gezien, maar de Fransman is nog niet in zijn beste vorm. Sterk en snel, maar niet zoals twee jaar terug. Achter Alaphilippe kwam het peloton bij elkaar en zetten de teams die de boot in eerste instantie hadden gemist, zoals Lotto-Soudal en Trek-Segafredo, zich op kop. Net voor de Muur werd Alaphilippe achterhaald en probeerde Gianni Moscon (INEOS Grenadiers) er op de muur van door te gaan. Ondanks dat hij een klein gaatje sloeg leek het er nooit op de Moscon alleen naar de finish zou kunnen gaan rijden, de groep er achter was gewoon te groot.

In de slotkilometers nam Deceuninck-QuickStep de controle over het peloton, met Kasper Asgreen, Alaphilippe en Lampaert die voorin het snel tempo bepaalden om zo Ballerini af te leveren voor de sprint. Onderweg was het peloton Sonny Colbrelli (valpartij) en Alexander Kristoff (lekke band) al kwijt geraakt waardoor de concurentie voor Ballerini beperkt was. Op zo'n twee honderd meter voor de finish lijn was er nog een heuse S-bocht opgenomen in het parcours hetgeen maar weer eens aangaf dat ook de organisatie niet echt rekening had gehouden met een massasprint. De sprinttrein van Deceuninck-QuickStep kwam als eerste door de bocht met als gevolg dat de overgebleven concurrentie al geheel verkeerd gepositioneerd zat. Lead-out Florian Sénéchal leverde vervolgens Ballerini keurig af. Ballerini won vervolgens zeer overtuigend, al was zijn suprematie natuurlijk wel enigszins vertekend. Jake Stewart (Groupama-FDJ) werd knap tweede en Sep Vanmarcke (Israel Start-up Nation) pakte het brons en dat zijn zeker geen topsprinters.

De beoogde favorieten van Trek - Segafredo zijn nog altijd zoek, wellicht hebben zij ruim voor de finish van de Omloop Het Nieuwsblad alvast de afslag naar Kuurne genomen.